»Selvfølgelig betyder usikkerheden i økonomien noget. På det offentlige område er vi afhængige af den ramme, der kan afsættes til at forhandle inden for,« siger formand for Forhandlingsfælleskaber og FOA, Mona Striib, til Information. - Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix

I et internt diskussionsoplæg anbefaler et flertal i forhandlingsudvalget i de faglige forbunds fællesorganisation at forlænge den gældende overenskomst et år

Af Arne Ullum, [email protected]

Coronaepidemien har »vendt op og ned på forberedelsen« af overenskomstforhandlingerne for offentlige ansatte.

Sådan skriver fagforeningernes Forhandlingsfælleskab i et oplæg, hvor de redegør for de mulige konsekvenser for de kommende overenskomstforhandlinger for de offentligt ansatte. Det skriver Dagbladet Information.

Overenskomstforhandlingerne skulle være afsluttet i 2021, men ifølge et flertal i fællesskabets forhandlingsudvalg anbefales det at forlænge den gældende overenskomst og dermed udskyde forhandlingerne om den nye til 2022.

Overenskomstforhandlingerne for de offentlige ansatte har tidligere skabt stor debat, ikke mindst i forhandlingerne om den arbejdsgiverbetalte spisepause i 2018 og om lærernes arbejdstid i 2013.

I diskussionsoplægget om forløbet for overenskomstforhandlignerne i 2021 står der blandt andet, at de seneste uger og måneders økonomiske krise har ændret forudsætningerne for overenskomstforhandlingerne for de offentlige ansatte, og at det med »så stor økonomisk usikkerhed« kan »blive vanskeligt at gennemføre et traditionelt forhandlingsforløb«.

Mona Striib understreger, at man i fagforeningernes Forhandlingsfælleskab ikke har taget nogen endelig beslutning endnu.

Forhandlingsfællesskabet er et fællesskab af fagforbund, som til sammen repræsenterer 565.000 ansatte i kommuner og regioner. I fællesskabet har man sendt diskussionsoplægget ud til medlemmerne, som blandt andet omfatter BUPL og HK Kommunal. Medlemsorganisationerne skal ifølge oplægget vende tilbage med deres holdning, ikke mindst om de bakker op om en udsættelse.

Der forventes at blive truffet beslutning om en eventuel udsættelse af overenskomstforhandlingerne i løbet af sommeren.