Tunge skyer over Fanøs økonomi, hvor politikerne ser ind i et samlet merforbrug i 2020 på over 10 millioner kroner. (Arkiv) - Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Der er bekymrede miner på Fanø, der har udsigt til en heftig budgetoverskridelse for 2020. ‘Det virker som et bundløst hul,’ siger borgmesteren.

Af Jørn Sørensen, [email protected]

Panderynkerne på Fanø Kommunes politikere er blevet dybere, efter at årets første budgetopfølgning forudsiger, at kommunen vil ende 2020 med et merforbrug på 6,8 millioner kroner.

Det skriver JydskeVestkysten.

Og det lagt sammen med et overført merforbrug fra 2019 ender det samlede forventede merforbrug på 10,9 millioner kroner.

Det får nu viceborgmester Erik Nørreby (V) til at rette kritik mod direktionen.

“Jeg synes, det er for dårligt, at man ikke har rettet til i tide. Vi har i november vedtaget et budget, der ramte 1. januar. Så duer det altså ikke at komme efter tre måneder og sige, at det ikke kan holde. Det er manglende styring fra direktionens side, og det er utilfredsstillende,” siger Erik Nørreby.

Flere politikere udtrykte på tirsdagens byrådsmøde bekymring for de dystre prognoser og foreslår, at man bør finde årsagen til, at det er gået så galt.

Det er borgmester Sofie Valbjørn (AL) enig i:

“Vi bliver simpelthen nødt til at dykke ned i årsagerne til, at det skyder så meget forbi. Vi har hældt ti millioner kroner ekstra i budget 2020 i forhold til budget 2019, og alligevel så virker det som et bundløst hul. Der er noget, vi skal have godt og grundigt analyseret,” siger hun.

Allerede i februar indførte Danmarks næstmindste kommune et ansættelses- og anlægsstop, og det vil fortsætte på ubestemt tid. Erik Nørreby sætter dog spørgsmålstegn ved tiltagets effekt.

“Så havde det ikke set så slemt ud, som det gør. Men nu tror jeg, at direktionen langt om længe har forstået det,” siger han.

I øjeblikket arbejder forvaltningen på en såkaldt genopretningsplan, som skal hjælpe kommunen med at komme tilbage på det rigtige økonomiske spor. Byrådet kommer til at tage stilling til planen på næste byrådsmøde 15. juni.