(Arkiv) 81.000 unge ventes at afslutte deres uddannelse i juni. De store universitetsbyer står på spring for at hjælpe dem og tager godt imod forslag fra Akademikernes hovedorganisation. - Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix

Rådmænd i Aarhus og Odense tager godt imod et forslag om, at virksomheder, der får glæde af fremrykkede investeringer i kommunerne, skal ansætte nyuddannede. Forslaget kommer fra hovedorganisationen Akademikerne.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Når kommuner fremrykker anlægsinvesteringer for at hjælpe virksomheder, der har problemer under coronakrisen, skal de mødes med krav om at ansætte nyuddannede, mener hovedorganisationen Akademikerne.

I alt 81.000 unge ventes at afslutte en uddannelse i juni. Det er unge fra lærlinge- og elevuddannelser og fra korte, mellemlange og lange videregående uddannelser.

Forslaget får opbakning fra rådmænd i Aarhus og Odense.

“Det er et konstruktivt forslag, og det vil vi gerne se på,” siger Kristian Würtz (S), der er rådmand for sociale forhold og beskæftigelse i Aarhus,

“Vi forsøger at sætte meget mere i gang i kommunen og booster alle vores aktiviteter med 300 millioner kroner i år. Det kan blive svært at nå, men en smidigere adgang til job for nyuddannede kan godt være en del af det.”

Læs også:
Kommuner fremrykker anlæg for milliarder

Også rådmand for beskæftigelsesområdet i Odense, Brian Dybro (SF), synes, at forslaget er interessant.

“Vi har jo allerede sociale klausuler i Odense om, at virksomhederne skal tage lærlinge og have ordentlige løn og arbejdsforhold. Det lyder som en god ide, vi gerne vil arbejde videre med.”

Formanden for Akademikerne Lars Qvistgaard glæder sig over den positive reaktion fra Aarhus og Odense.

“Det er enormt positivt,” siger han.

“Det er jo i vores interesse, at de nyuddannede kommer i gang, og at virksomhederne får bedre adgang til kontrakter ved at ansætte dem.”

Læs mere om Akademikernes forslag til en hjælpepakke for nyuddannede på NB-Beskæftigelse senere i dag.