Del artiklen:
Formand Jakob Ellemann-Jensen (V) skal onsdag til møde med de øvrige partiledere om næste fase i genåbningen af Danmark. Venstre har spillet ud med et ønske om at få åbnet op for blandt andet caféer og storcentre. (Arkivfoto)
Formand Jakob Ellemann-Jensen (V) skal onsdag til møde med de øvrige partiledere om næste fase i genåbningen af Danmark. Venstre har spillet ud med et ønske om at få åbnet op for blandt andet caféer og storcentre. (Arkivfoto) - Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Partilederne skal onsdag forhandle om fase to i genåbningen af samfundet, en fase som begynder mandag.

Onsdag aften fra klokken 18 til 21.30 holder partilederne møde på Christiansborg. Her skal de drøfte fase to i genåbningen af Danmark under coronakrisen. Fase to går i gang på mandag.

Inden forhandlingerne har Statens Serum Institut offentliggjort en ny rapport, der vurderer, at coronaepidemien vil dø ud i Danmark selv med yderligere åbning af samfundet.

Folketingets partier har hver især deres ønsker til, hvad der bør blive prioriteret i genåbningens fase to, hvor samfundet efter planen skal åbnes lidt mere, hvis det er sundhedsmæssigt forsvarligt.

Her kommer nogle af de ønsker, som partierne er kommet med i den seneste måneds tid, samt ønsker efter de har set den omtalte rapport:

* Statsminister Mette Frederiksen (S) ønsker i fase to at genåbne hele detailhandlen, restauranter og caféer samt sikre mere hverdag for store skolebørn, siger hun forud for forhandlinger onsdag.

* Venstre ønsker som flere andre partier at få åbnet storcentre og restauranter. Generelt skal de tiltag, der gavner samfundsøkonomien, prioriteres.

Venstre vil også have de ældste elever i folkeskolen tilbage inden sommerferien. Det ønske deles af et flertal blandt Folketingets partier.

* Dansk Folkeparti har ikke mindst haft de ældre som en prioritet i genåbningen af Danmark. For nylig landede en aftale, der sikrer, at blandt andet beboere på plejehjem kan få besøg udendørs.

* De Radikale mener, at der skal kigges på at hæve forsamlingsforbuddet fra 10 til 25. Det er så blandt andet de ældste skoleelever kan komme tilbage i skole.

* SF ønsker, at der skal åbnes for de unge. Her nævnes blandt andet efterskoler, højskoler og universiteterne.

* Enhedslisten har ønsket at hjælpe udsatte børn og unge og deres familier. Blandt andet ved at få gang i lektiecaféer og ungdomsklubber.

* De Konservative og Liberal Alliance har fokus på at få genåbnet erhvervslivet mest muligt, herunder caféer og restauranter og detailhandel, sådan at der kan komme gang i samfundsøkonomien igen. Konservative ønsker også, at børnene kommer tilbage i skole.

* Nye Borgerlige har ytret ønske om at få genåbnet blandt andet idrætsforeninger, kirker, teatre og museer. Partiet vil også gerne gennemføre elevtraditioner som for eksempel studenterkørsel, hvis det er sundhedsmæssigt forsvarligt.

* Alternativet har blandt andet haft fokus på at få åbnet for små erhvervsdrivende og det udendørs foreningsliv.

Kilder: DR, Jyllands-Posten, Ritzau.

/ritzau/