Del artiklen:
Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) samt finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterer tirsdag formiddag aftalen om en ny kommunal udligninfsreform. (Arkivfoto).
Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) samt finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterer tirsdag formiddag aftalen om en ny kommunal udligninfsreform. (Arkivfoto). - Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Udligningssystemet sender penge fra landets rigeste kommuner til de fattigste. Aftale om nyt system er i hus.

Regeringen, Venstre, Radikale, SF og Alternativet er blevet enige om reform af den kommunal udligning, der overfører penge mellem kommunerne.

Det oplyser Finansministeriet. Der er inviteret til pressemøde om aftalen tirsdag klokken 11.30.

– Regeringen holder tirsdag pressemøde sammen med Venstre, Radikale Venstre, SF og Alternativet for at præsentere en reform af udligningssystemet, skriver Finansministeriet i en kortfattet pressemeddelelse.

Udligningsreformen skal ændre den måde, penge bliver fordelt fra velstillede kommuner til mindre velstillede kommuner på. Mandag aften forlod Dansk Folkeparti og Enhedslisten forhandlingerne.

Ifølge René Christensen, der er finansordfører for DF, var det en uenighed om, hvor mange penge kommunerne må bruge på velfærd, der i sidste ende fik DF til at trække sig fra forhandlingerne.

– Det største element, der har skilt os, er, at man ikke vil kigge på servicelofterne, sagde René Christensen mandag aften.

Serviceloftet er et maksimumsbeløb, kommunerne på et år må bruge på service til borgerne. Det bliver aftalt mellem den siddende regering og kommunerne hvert år. Det sker i forbindelse med forhandlingerne om kommuneøkonomien for det kommende år.

Service tæller alt fra pleje af ældre, skoledrift og andre ting, man forbinder med velfærd og hjælp fra kommunen. I 2020 er serviceloftet på 261,8 milliarder kroner.

Enhedslisten er ikke en del af aftalen, da partiet mener, at den medfører nedskæringer i kommuner, som i forvejen har det svært. Det skrev Peder Hvelplund på Twitter mandag. Han er næstformand for Enhedslistens folketingsgruppe.

/ritzau/