Esbjerg Rådhus lægger scene til en kontrovers om politiske tillidsposter og partipolitiske retningsskift. (Arkivfoto) - Foto: Esbjerg Kommune

Socialdemokraterne i Esbjerg kræver formandspost tilbage til rød blok efter formands partiskifte til borgmesterens parti. Borgmesteren afviser kravet.

Af Jørn Sørensen, [email protected]

Til hvilket parti skal posten som udvalgsformand tilgå, hvis formanden pludselig skifter parti?
Det spørgsmål er der flere svar på i Esbjerg Kommune, hvor socialdemokraterne nu kræver, at den røde blok får tildelt formandsposten, efter en tidligere socialdemokrat for nylig meldte sig ind i blå blok hos Venstre.
Det skriver Jyske Vestkysten.
Sagens kerne er formanden for Teknik & Byggeudvalget, Søren Heide Lambertsen, der for nylig blev medlem af Venstres byrådsgruppe, efter at han for tre måneder siden forlod den socialdemokratiske og i første omgang blev løsgænger.
Det har gjort gruppeformand Jørgen Ahlquist så harm, at han vil have formandsposten tilbage:
“Jeg er nok mest harm over, at Søren beholder posten for Teknik & Byggeudvalget. Han sidder på rød bloks stemmer, og jeg vil nu tale med det røde valgforbund – om, hvorvidt vi i byrådssalen skal stille forslag om en omkonstituering. Jeg synes, vi med rette kan gøre krav på udvalgsformandsposten”, siger Jørgen Ahlquist og appellerer til borgmesterens moral:

“Rent moralsk mener jeg, at blå blok bør aflevere den udvalgsformandspost”, siger han.
Men det preller af på Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V):

“Man kan kun omkonstituere, hvis en politiker frivilligt afgiver posten, og det er der ingen, der gør her. I forhold til argumentationen om, at udvalgsformandsposterne er fordelt på baggrund af valgnattens resultat, så gælder den jo i et udgangspunkt, hvorefter man aftaler resten indbyrdes”, siger borgmesteren og slutter:

“Søren har på fin vis varetaget den udvalgsformandspost på vegne af hele byrådet siden 1. januar 2018, og det forsætter på samme vis nu, så det har jeg ingen skrupler ved.”