Arbejdsløsheden er steget markant under coronakrisen, og det er gået hårdest ud over ikke-vestlige indvandrere og efterkommere på det danske arbejdsmarked.
Faktisk er gruppen blevet ramt mere end dobbelt så hårdt af ledighed sammenlignet med de etniske danskere, der havde et arbejde, da krisen brød ud. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), skriver Dagbladet Information.
Emilie Agner Damm, seniorforsker ved AE, hæfter sig ved, at vi ellers de senere år har set, at indvandrere og efterkommer har fået godt fat i det danske arbejdsmarked.
“Men nu ser vi desværre det, vi kunne have frygtet, nemlig at de bliver særligt hårdt ramt af coronakrisen,” siger hun til Information.
I perioden fra den 9. marts til 19. april har 12.000 ikke-vestlige indvandrere og efterkommere meldt sig ledige. Det svarer til 5,7 procent af de i forvejen beskæftigede i den gruppe. Til sammenligning har 2,6 procent af dem med dansk oprindelse mistet deres arbejde.
Det overrasker ikke Iben Bolvig, som er seniorforsker i VIVE.
“Mange ikke-vestlige indvandrere og efterkommere har job i de brancher, som er særligt hårdt ramt af coronakrisen og samfundsnedlukningen: Hotel- og restaurationsbranchen eksempelvis. Derfor er de særligt udsat i øjeblikket,” siger hun til Information.
I en marginal position
Ikke-vestlige indvandrere står ofte i en marginal position på arbejdsmarkedet. Det kan blandt andet skyldes manglende danskkundskaber, fortæller Marie Louise Schultz-Nielsen, der er seniorforsker og projektchef i Rockwoolfonden.
“Nogle af dem, der har fået job sidst, har også et mindre fodfæste, når krisen rammer,” siger hun til Information.
Hun understreger, at det er for tidligt at sige noget om coronakrisens endelige konsekvenser for ikke-vestlige indvandreres tilknytning til arbejdsmarkedet.
“Men de første tal tyder på, at det kan komme til at ramme dem hårdt.”
Finanskrisen gik også særligt ud over ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres beskæftigelse. I årene op til krisen var der fremgang i beskæftigelsen for denne gruppe, men den faldt markant i årene efter – og stabiliserede sig først i 2018.
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) ærgrer sig over udviklingen.
“Nu kan vi ende i en situation, hvor vi taber flere års arbejde med at få ikke-vestlige indvandrere i arbejde på ganske få måneder, og det er jo virkelig trist,” siger han til Information.