Del artiklen:

Fagforbund kalder kommuners opførsel for grotesk. Det sker efter, at flere kommuner har vedtaget budgetter med besparelser på børneområdet.

Af Alexander Stangeby, alexander@nb-medier.dk

En ny opgørelse fra BUPL viser, at ni ud af 21 kommuner, der har vedtaget budgetter for næste år, foretager besparelser på børneområdet.

Samtidig har over halvdelen af de kommuner, der mangler at vedtage budget for 2020, spareforslag for over 110 millioner kroner.

Det går ifølge BUPL’s formand, Elisa Rimpler, direkte imod økonomiaftalen mellem KL og regeringen, og det understreger, at det viser nødvendigheden af landsdækkende minimumsnormeringer.

“Besparelserne viser et påtrængende behov for, at regeringen prioriterer et markant økonomisk løft ved den kommende finanslov, så det allerede næste år kan mærkes i hverdagen for børn, forældre og pædagoger i landets vuggestuer og børnehaver. Det må og skal være børnenes tur.”

Enhedslistens børneordfører, Jakob Sølvhøj, kan dog ikke love noget i forhold til kravet om  minimumsnormeringer ved finanslovsforhandlingerne med regeringen:

“Jeg ved ikke umiddelbart, om kravet om minimumsnormeringer vil blive skærpet ved finanslovsforhandlingerne, men vi har i Enhedslisten et forslag om, at der bliver stillet en milliard kroner til rådighed til området i 2020, og vi har ikke planer om et højere beløb i vores udspil. Det vigtige for os, er at der findes økonomimodeller, der sikrer, at kommunerne ikke sparer på forhånd. Det, vi mener, der vil fungere bedst, er, at kommunerne kompenseres på baggrund af børnetal, så man ikke belønner de kommuner, der har sparet, og straffer de kommuner, der har investeret i daginstitutioner.”

Kommuner, der sparer, og kommuner, der øger

De kommuner, der planlægger eller har vedtaget besparelser i deres budgetter, er Læsø, Brønderslev, Aalborg, Mariagerfjord, Rebild, Thisted, Morsø, Randers, Syddjurs, Aarhus, Skanderborg, Odder, Herning, Ringkøbing-Skjern, Billund, Esbjerg, Vejen, Haderslev, Sønderborg, Kolding, Nordfyn, Odense, Kerteminde, Faaborg-Midtfyn, Svendborg, Langeland, Slagelse, Vordingborg, Faxe, Stevns, Ringsted, Køge, Roskilde, Høje Taastrup, Ishøj, Albertslund, Glostrup, Ballerup, Frederikssund, Gribskov, Helsingør, Allerød, Hørsholm, Lyngby-Taarbæk og Dragør. 

Disse kommuner har enten planlagt eller vedtaget besparelser for over 110 millioner kroner. 

De kommuner, der planlægger eller har vedtaget at give flere penge til børne- og ungeområdet, er Jammerbugt, Silkeborg, Horsens, Fanø, Tønder, Middelfart, Greve, Frederiksberg, Gladsaxe, Furesø og Fredensborg. 

I alt regner disse kommuner med at give i underkanten af 20 millioner kroner til området.