Mange hovedstadskommuner forventer store stigninger i indbyggere over 80 år i 2020. Især Egedal og Greve er økonomisk udfordrede af udviklingen.
Af Alexander Stangeby, alexander@nb-medier.dk
En stor del af hovedstadskommunerne forventer indenfor det kommende år en markant stigning af ældre medborgere. Det viser et notat fra KL.
NB-Økonomi har i den forbindelse talt med Egedal og Greve kommuner, der er de to mest udsatte, ifølge KL.
I Egedal Kommune forventer man en stigning på 10,8 procent næste år. Egedals borgmester Karsten Søndergaard (V) genkender tallene.
“Det er en stor stigning, og det er vi godt klar over, og det er en af grundene til, at vi har planlagt at bygge et nyt plejecenter, der skal være færdig i 2022. Samtidig er det kun to år siden, vi indviede det seneste plejecenter,” siger han til NB-Økonomi.
Ifølge Karsten Søndergaard ligger meget af skylden bag kommunens ældrebølge i, at man tilbage i 70’erne udbyggede kommunen med parcelhuse. Husene blev købt af småbørnsfamilier, hvor forældrene i dag har nået 80 års-alderen.
I Greve Kommune forventer man en stigning på 9,3 procent. Her lyder det fra borgmester Pernille Beckmann (V).
“Det er, som tallene beskriver, og vi har en opgave i at fortælle regeringen, at der er nogle kommuner, der er særligt hårdt ramt – især Greve og Egedal. Det bruger vi meget tid på, for det er en kæmpe stigning, der modsvares af de udgifter, kommunen får.”
Stigningerne vil betyde, at Egedal går fra at have 1.305 indbyggere over 80 år i 2019 til 1.446 i 2020. I Greve forventer man 1.938 indbyggere over 80 år i 2020 imod de 1.773, man har i dag.