Del artiklen:

I åbningstalen til Folketinget bebudede statsminister Mette Frederiksen (S) en nærhedsreform, der skal gøre op med manglende tillid til kommunerne.

Af Alexander Stangeby, alexander@nb-medier.dk

Under tirsdagens åbningstale rakte Mette Frederiksen hånden ud til kommunerne, da hun lagde op til en nærhedsreform. I den forbindelse har NB Økonomi kontaktet en række borgmestre, og bedt om deres reaktion.

Folketinget skal vise tillid til kommunerne

En af de borgmestre, der har svaret på NB Økonomis henvendelse, er Mogens Christen Gade (V) fra Jammerbugt. Han synes, at reformen er et skridt i den rigtige retning, men den kræver, at Folketinget har tillid til kommunerne, så kommunerne igen kan have tillid til deres medarbejdere, siger han til NB Økonomi. Han ønsker derfor, at man laver en aftale inde på Christiansborg om, at man har tillid til, at kommunerne kan levere varen. Samtidig har han også en forhåbning om, at man udskifter paniklovgivning i forbindelse med enkeltsager med dialog og undersøgelse af, hvad er ligger bag en enkeltsag. Et årligt dialogmøde mellem KL og Folketinget kunne også  være en idé, for det er nødvendigt, at alle Folketingets partier står bag reformen, også efter at den er vedtaget, siger han.

Behov for diskussion inden

Thisteds Ulla Vestergaard (S) er enig i, at der skal gøres noget ved unyttige dokumentationskrav, men det kræver også, at man tager en diskussion om, hvad unyttig dokumentation er, så medarbejderne også kan beskyttes.

KL er positive

I en pressemeddelelse siger KL-formand Jacob Bundsgaard (S), at det er glædeligt at høre statsministeren tale om en nærhedsreform, og at han håber, at det betyder, at kommuner ikke længere bliver hængt ud på “tørresnore”, og at Folketinget vil holde op med at lovgive ud fra enkeltsager. Samtidig håber han, at det lokale handlingsrum bliver så bredt som muligt, for eksempel ved indførelse af minimumsnormeringer. Det er et område, der kræver lokal fleksibilitet og mindre styring, siger han.