Del artiklen:
Ifølge Social Progress Index er Danmark det næstbedste sted at bo i verden.
Ifølge Social Progress Index er Danmark det næstbedste sted at bo i verden. - Foto: Mathias Løvgreen Bojesen / Ritzau Scanpix

Det nyligt udkomne Social Progress Index, der er lavet i samarbejde mellem organisationen Social Progress Initiative og Konsulentfirmaet Deloitte, viser, at Danmark er rykket fra en fjerdeplads i 2018 til en andenplads i årets indeks. Nordmændene indtager førstepladsen.

Af Alexander Stangeby, alexander@nb-medier.dk

Social Progress Index, der tager udgangspunkt i grundlæggende menneskelige behov, levestandard og befolkningens muligheder, konkluderer, at Danmark er landet på en andenplads i år over de bedste lande at bo i. Nordmændene har indtaget førstepladsen.

Indekset måler ud fra 54 forskellige parametre og viser, at Danmark yder over evne indenfor adgang til informations- og kommunikationstjenester og ligger på en førsteplads. Personlig frihed er et andet parameter, hvor vi også er havnet på en førsteplads, samt inklusion af køn og minoriteter, hvor vi ligger på en andenplads.

Dog er der også områder, hvor Danmark underpræsterer. Det drejer sig bl.a. om religionsfrihed, hvor vi befinder på en 74. plads, imens nordmændene befinder sig på en andenplads. Baggrunden for det kan være maskeringsforbudet, der blev indført sidste år.

Samtidigt scorer Danmark også lavt i kategorien “sundhed og velvære”, hvor især forventet levealder, efter man er fyldt 60 år, trækker ned. Det samme kan også ses i antallet af indskrevne på ungdomsuddannelser, hvor Danmark ligger som nummer 40.

Norge indtager årets førsteplads

Hvor Danmark scorer højt på personlig frihed, ligestilling og nem adgang til kommunikations- og informationstjenester, scorer nordmændene højt på frihedsrettigheder, bolig, inklusion af minoriteter og miljøkvalitet, hvor de indtager en førsteplads.

Norge indtager samtidigt en andenplads i kategorier som personlig frihed og adgang til informations- og kommunikationstjenester, mens de ligger på en tredjeplads i adgang til grundlæggende uddannelse. Samtidigt indtager vore nordiske naboer også førstepladsen, hvis man kigger på levestandard og muligheder for befolkningen. Her ligger Danmark “kun” på en syvende- og en andenplads.

Social Progress Index udkommer en gang om året og udkom første gang i 2014. Formålet med indekset er at undersøge sociale fremskridt i verden. Indekset viser, at siden 2014 er tilgangen til bolig, informations- og kommunikationstjenester og højere uddannelse blevet bedre. Derimod har der været en tilbagegang i frihedsrettigheder og inklusion af minoriteter.

Årets top fem består ud over Norge og Danmark af Schweiz, Finland og Sverige.