Socialdemokratiets formand kræver ekstra penge til kommunerne. Det skal hjælpe de kommuner, som lige nu står til store tab ved ændring af udligning. Men S-formanden vil ikke sætte beløb på.

Af Arne Ullum, [email protected]

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, bekræfter i dag, at partiet vil kræve den kommunale udgiftsramme hævet som led i de aktuelle forhandlinger om den kommunale udligning.

“Der skal tilføres flere penge til den kommunale velfærd. De kommende års råderum skal prioriteres til velfærd. Derfor foreslår vi, at det kommer på bordet som en del af udligningsforhandlingerne,” siger formand i Socialdemokratiet Mette Frederiksen til Ritzau. Hu vil ikke kommentere et beløb, men flere S-borgmestre har tidligere oplyst, at partiformanden har oplyst et beløb på 1,5 milliarder kroner, hvilket svarer til cirka 0,4 procent af den kommunale udgiftsramme.

Socialdemokratiets udspil kommer, fordi partiet er bekymret for at en række kommuner mister penge på de forslag, som er fremlagt i det særlige Finansieringsudvalg. Det gælder særligt en række S-ledede hovedstadskommuner, men også provinskommuner som  Horsens og Frederikshavn.

“Hvis man pålægger de byer en stor regning, så kommer borgerne til at betale en stor del af den. Vi skal rette op på de skævheder, der er, men det må ikke medføre forringelser på velfærden i store dele af Danmark,” siger Mette Frederiksen.

Forud for forhandlingerne om udligningsordningen har Socialdemokratiet desuden fokus på, at regeringen ikke benytter forhandlingerne til at “snige skattelettelser ind ad bagdøren, som de har for vane”.

Kommunerne holder  i dag Kommunalpolitisk Topmøde 2018 i Aalborg. Topmødet danner ramme for drøftelser af aktuelle kommunalpolitiske temaer, men KL-toppen vil gøre alt for, at udligningsordningen ikke bliver alt for centralt et emne, da det truer med at splitte KL. Til gengæld er der ingen tvivl om, at udligningen årligt omfordeles omkring 17 milliarder kroner mellem landets kommuner – fra rige til fattige kommuner.